duminică, 19 mai 2013

                                  DESPRE CAINI

 

 Chow chow este o rasa de canini care se încadrează raselor de talie medie având o descendentă foarte veche, fiind originar din China. Poate fi recunoscut după aspectul pufos, limba mov și fața ușor cutată.


-3 chow chow

-Chow-Puppy

-Chow-Chow-Puppy2

-Chow_maro

Chow-Chow-Puppy 3

 

 

Istoric şi origine

   Istoria rasei Chow-Chow se întinde pe parcursul a cel puţin 2000 de ani. Originea este undeva în Mongolia şi Tibet. Unii istorici speculează faptul că Chow-Chow-ul “s-a născut” la Cercul Polar, după care a migrat în Mongolia, Siberia şi China.
   În China acest câine, datorită faptului că era capabil de a supravieţui climei reci, a fost folosit pentru paza gospodăriei, frumuseţe cât şi pentru asigurarea necesarului de …carne şi blană.
   Caracteristic acestei rase este faptul că Chow-Chow-ul este unul din cei mai vechi câini din lume, recunoscut pentru aspectul său pufos, faţă cutată şi limba neagră.
   Ca şi o concluzie asupra rasei putem vorbi despre un câine frumos, iubitor, curat, aristocratic, inteligent, misterios şi circumspect. Să nu uităm şi de calităţile native faţă de paza familiei şi a spaţiului în care trăieşte.
   Adoptarea unui câine Chow-Chow nu este recomandată a se face dintr-un pet-shop sau dintr-un loc unde părinţii şi rudele apropiate nu pot fi identificate (puii fără pedigree/actul de origine). Este indicată achiziţionarea căţelului dintr-o canisă cu o bună reputaţie.
   Chow-Chow.ro se vrea un site care să răspundă la întrebările şi necunoscutele legate de acestă rasă.
 
Aspect exterior

  
 Cele doua trasaturi distincte ale rasei Chow-Chow sunt limba, care este de culoare albastra si forma aproape dreapta a picioarelor, fapt ce duce la mersul sau usor saltat si rigid. Culoare blanii este de obicei roscata, neagra, albastra sau crem dar in unele cazuri foarte rare ea poate fi alba sau gri. Blana poate avea nuante diferite ale aceleiasi culori dar niciodata nu va fi patata. Urechile sunt mici si rotunde iar in spatele gatului este un guler care ii da un aspect leonin. Capul este puternic avand craniul plat. Botul este scurt si gros, niciodata alungit, nasul este de culoare neagra. Pieptul este adanc si putenic iar zona dorsala este scurta si puternica. Coada este acoperita cu blana deasa si este purtata pe spate.
 
Personalitate

   
Chow Chow este cunoscut pentru personalitatea puternica si vointa de fier si nu apreciaza o atentie exagerata. Chow Chow-ul este distant, retras si sedentar, cu o reputatie de caine agresiv nu intotdeauna atribuita pe buna dreptate.  Daca este crescut impreuna cu alte animale, acesta va putea socializa cu ele cand va fi adult. Din nefericire, un numar mic de exemplare crescute necorespunzator si nesocializate au alterat reputatia rasei. Fiind o rasa dominanta, Chow-Chow-ul are nevoie de un stapan dominant care trebuie sa-i implementeza o serie de reguli inca de mic. Ca si membrul al familiei, Chow Chow-ul este un caine afectuos si devotat, dar nu si fata de straini. Datorita naturii sale protective, Chow Chow-ul poate fi neprietenos sau chiar agresiv fata de persoanele necunoscute. Prefera sa fie singurul caine al casei si frecvent, dezvolta o legatura puternica cu unul dintre membrii familiei. Chow Chow-ul nu este o alegere prea buna pentru familiile cu copii mici, intrucat rasa nu prea tolereaza poznele copiilor.
 
Probleme de sanatate

   Cainii din rasa Chow-Chow sunt predispusi la displazie de sold, prin urmare se va avea in vedere de catre stapan aceasta problema. Deasemenea, acesti cainii pot suferi de o iritatie a ochilor in general provocata in urma dezvoltarii neadecvate a pleoapelor. Aceasta poate fi corectata chirurgical, nefiind o interventie dificila. In afara de aceste probleme, Chow-Chow-ul are o stare de sanatate foarte buna.
chow-chow-boli-si-afectiuni-curente



Aspecte particulare
Datorita blanii sale duble, dese, ingrijirea periodica este necesara pentru a preveni incurcarea si matuirea parului. Cainele trebuie supravegheat cand se afla in preajma strainilor sau a copiilor mici cu care nu este familiar.

Cainele Chow Chow este situat pe locul 5 in topul celor mai agresivi canini:










Despre sapat gropi

Exista mai multe motive pentru care un caine sapa gropi. Poate fi vorba de instinct – comportamentul lui genetic care ii spune sa ingroape o parte din mancare pentru mai tarziu. Ce s-a intamplat cu ultimul os pe care i l-ai dat? L-a mancat sau l-a ingropat?
Un alt motiv ar fi ca vrea sa-si faca un loc racoros (vara) sau ca sa se incalzeasca (iarna).
Este posibil sa sape pentru ca nu face suficienta miscare. Pentru caini sapatul este un mod excelent prin care isi pot consuma surplusul de energie! De multe ori, stapanii nu isi dau seama cata energie au cainii lor si din aceasta cauza nu le ofera suficiente ocazii in care sa-si consume aceasta energie.
Cand iti vezi cainele sapand, spune-i NU. Poate fi de folos, mai ales daca stai la casa. Insa, de cele mai mule ori, cainii sapa din plictiseala si atunci cand nu este nimeni prin preajma.
Un truc pentru a-l dezvata de acest obicei e sa infingi un bat in mijlocul gropii pe care a sapat-o, sa legi cainele cu lesa de acel bat si sa-l lasi acolo 20 de minute.
Dupa ce repeti acest lucru de cateva ori, cainele va face conexiunea dintre sapat si pedeapsa si va scapa de acest obicei.

Caini vorbitori

 


DRESAJ

Dresarea nou-nascutilor 


trei-greseli-in-dresajul-cainilor

Dresaj si comportament 




Rase de caini

 

ciobanesc-german 

 

border-collie 

 

ciobanescul-belgian-tervuren 










 Alimentatia catelului



Este bine sa stiti, ca datorita particularitatilor fiziologice ale tubului digestiv, catelul nu are nevoie de un meniu prea variat, ba chiar este indicat sa manance cam acelasi tip de hrana in fiecare zi. Hrana va trebui sa fie aleasa in functie de varsta catelului si de nivelul de activitate pe care el il desfasoara (un catel cu o viata activa va primi alta hrana decat cel care duce o viata mai sedentara), iar la femele se va tine cont si de starea fiziologica in care se afla (in a doua perioada de gestatie si in timpul perioadei de lactatie femela va primi hrana mai bogata in proteine si in cantitate mai mare decat de obicei).

Este de preferat sa alegeti hrana industriala (hrana uscata sub forma de boabe) in alimentatia catelului, datorita faptului ca acesta hrana este perfect echilibrata din punct de vedere al continutului in proteine, grasimi si glucide, fiind suplimentata totodata si cu vitamine si minerale. Este absolut imposibil sa puteti doza in mod corespunzator toate aceste componente in hrana preparata in casa si din acest motiv, atunci cand cainele va imbatrani vor aparea si problemele de sanatate rezultate din acest mod de hranire. Hrana de tip industrial va fi aleasa in functie de varsta cainelui (hrana pentru juniori pana la varsta de 7-8 luni, hrana pentru adulti dupa varsta de 7-8 luni), de nivelul de activitate (hrana cu mai multe proteine in cazul unui caine care face mult efort si hrana cu mai putine proteine in cazul unui caine cu o viata mai sedentara).Alegeti intotdeauna o hrana de tip SUPERPREMIUM.O alimentatie bazata pe hrana de calitate inseamna sa aveti un caine sanatos!

Un catel in perioada de crestere va manca de 2-3 ori pe zi, iar unul adult o singura data pe zi (de preferat seara).  Totusi, daca veti alege sa hraniti cainele cu mancare preparata in casa e bine sa stiti ce alimente are voie sa consume si ce alimente nu are voie sa consume.

Alimente interzise

    * carne si produse din carne de porc
    * oase (exceptie oasele de vita care se vor da dupa varsta de 6 luni) ca atare sau supa din oase
    * mezeluri
    * afumaturi
    * cascaval
    * branza topita
    * branza de burduf
    * mazare
    * fasole uscata
    * varza
    * cartofi
    * dulciuri(ATENTIE! Ciocolata poate avea potential letal la caini)
    * sosuri
    * mancaruri grase




Limba-romana
Denumire-despre caini
Format-Georgia
Data samd-19.05.2013


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu